له، صداقت و اخلاص را پيشه كن، بشارت به خير بده، حيله و وسوسه‌هاي شيطان را ترك كن، زيرا الله از نيت، خيرخواهي و اخلاص قلبت آگاه است.

 بدون شك، ريا شرك است، و از محرّمات مي باشد؛ ولي بر زن و مرد مسلمان روا نيست به بهانه ي ترس از ريا، دعوت الي‌الله و امر به معروف ونهي از منكر را ترك كند. بايد از اين كار پرهيز شود و در ميان زنان و مردان به دعوت بپردازد. مرد و زن در امر به معروف و نهي از منكر برابرند.

 الله مي‌فرمايد:[ وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ (٧١)] 

(مردان و زنان با ايمان، وليّ و دوست يكديگرند؛ امر به معروف و نهي از منكر مي‌كنند؛ نماز را بر پا مي‌دارند؛ و زكات را مي‌پردازند؛ و الله و رسولش را اطاعت مي‌كنند؛ بزودي الله آنان را مورد رحمت خويش قرار مي‌دهد؛ الله توانا و حكيم است). «توبه/71»

شيخ ابن باز ـ مجلة البحوث، شماره 37 ـ ص (171 ـ172)[60] به خاطر ناراحت شدن مخالف، نبايد امر به معروف و نهي از منكر ترك شود

س: وقتي از سخن‌چيني و غيبت منع مي‌كنيم، برخي اشخاص ناراحت مي‌شوند و ما را دشنام مي‌دهند. آيا به اين سبب  بر ما گناهي است؟ حتي اگر پدر و مادرمان باشد؟ آیا اين كار را ادامه دهيم يا خير؟ 

ج: امر به معروف و نهي از منكر از مهم ترين فرایض است.

 الله مي‌فرمايد:[ وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ] «توبه/ 71»

 (مردان و زنان مؤمن وليّ و دوست يكديگرند؛ امر به ونهي از منكر مي‌كنند). الله در این آیه توضيح مي دهد که از صفات واجب مؤمنان، امر به معروف و نهي از منكر است.

 الله تعالي مي‌فرمايد:[ كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ] 

(شما بهترين امتي بوديد كه آفريده شده‌ايد.[چه اين كه] امر به معروف ونهي از منكر مي‌كنيد؛ و به الله ايمان داريد). «آل عمران/110» 

رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  مي‌فرمايد:[ مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ، بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ؛ وَذَلِكَ أَضْعَفُ الْإِيمَانِ] [1]

 (هر كس از شما كار ناپسندي مشاهده كرد. آن را با دستش تغيير دهد. اگر نتوانست. با زبانش؛ و اگر نتوانست با قلبش و اين ضعيف‌ترين درجه ي ايمان است).

 در مورد وجوب امر به معروف و نهي از منكر، و سرزنش تاركين آن، آيات و احاديث زيادي آمده است. پس بر شما مردان و زنان مسلمان، امر به معروف ونهي از منكر واجب است، اگر چه ديگران ناراحت شوند. اگر شما را دشنام دادند با اقتدا به پيامبران و پيروانشان صبر كنيد. 

الله تعالي خطاب به رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  مي‌فرمايد:[ فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ أُولُو الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ] 

(صبر كن، آن گونه كه پپامبران اولوالعزم صبركردند). «احقاف/35» 

الله تعالي مي‌فرمايد: « وَاصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ (٤٦) » 

 ( صبر و استقامت كنيد كه الله با استقامت كنندگان است.) «انفال/46» 

الله تعالي نصحيت لقمان را به فرزندش چنین بازگو می کند:[ يَا بُنَيَّ أَقِمِ الصَّلاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ إِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الأمُورِ (١٧)] 

(پسرم! نماز را بر پا دار و امر به معروف و نهي از منكر كن. و در برابر مصایبي كه به تو مي‌رسد. شكيبا باش. كه اين از كارهاي مهم است). «لقمان/17» 

بدون شك سلامت و پايداري اجتماع از جانب الله، و سپس با اقامه ي امر به معروف ونهي از منكر است. بزرگترين دليل فساد و از هم گسيختگي اجتماع و گرفتار شدن  به  عذاب عمومي ترك امر به معروف و نهي از منكر است.

 از رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  ثابت است كه فرمود:[ إِنَّ النَّاسَ إِذَا رَأَوْا الْمُنْكَرَ فَلَمْ يُنْكِرُوهُ أَوْشَكَ أَنْ يَعُمَّهُمْ اللَّهُ بِعِقَابِهِ] [2]

(آن‌گاه كه مردم، كار ناپسند را ببيند و اعتراضي ننمايند، بيم آن مي‌رود كه به عذاب عمومي گرفتار شوند).

 الله بندگانش را از عمل به روش كفار بني اسرائيل منع كرده است.

الله می فرماید:( لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَى لِسَانِ دَاوُدَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ذَلِكَ بِمَا عَصَوْا وَكَانُوا يَعْتَدُونَ (٧٨)كَانُوا لا يَتَنَاهَوْنَ عَنْ مُنْكَرٍ فَعَلُوهُ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَفْعَلُونَ (٧٩)) 

(كافران بني اسرائيل، به زبان داود و عيسي ‌بن ‌مريم لعن و نفرین شدند. اين به خاطر آن بود كه گناه كردند و تجاوز مي‌نمودند. آنها از اعمال زشتي كه انجام مي‌دادند يكديگر را منع نمي‌كردند چه بدكاري انجام مي‌دادند.) «مائده/79- 78».

 از الله مي‌خواهيم كه همه ي مسلمانان اعم از حكام و غيرحكام را به انجام وظيفه ي امر به معروف و نهي از منكر به بهترين شكل توفيق دهد و اوضاع آنان را سر و سامان بخشد و از خشم و غضب خود در امان دارد.

  شيخ ابن‌باز- فتاوي المرأة- ص (203- 204 )
--------------------------------------------------------------------------------
[1] مسلم (49)
[2] - قبلا گذشت (54)[78] حکم کسی که گناه می‌کند و می‌گوید: رحمت و مغفرت الله گسترده است.

س: استاد محترم! نظر شما در باره‌ي برخی از افراد گناهکاری که هر گاه نصیحت شوند و یا به آن‌ها بگویند گناه نکن آیه ي:‌ « فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ » (همانا الله آمرزنده و مهربان است). «بقره/192» 

را مورد استناد قرار می‌دهند، چیست؟

ج- ما هم در مقابل می‌گوییم الله تعالي فرموده است:‌» نَبِّئْ عِبَادِي أَنِّي أَنَا الْغَفُورُ الرَّحِيمُ (٤٩)وَأَنَّ عَذَابِي هُوَ الْعَذَابُ الألِيمُ (٥٠)» (بندگانم را آگاه کن که من بخشنده و مهربانم و(این‌که) عذاب و کیفر 

من عذاب دردناکی است). «حجر/49-50»

و می‌فرماید:« اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ وَأَنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (٩٨)»

 (بدانید که الله دارای مجازات شدید و در عین حال آمرزنده و مهربان است). «‌مائده/98»

لذا هر گاه آیات امید را دلیل گناه‌شان ذکر کنند در مقابل ما آیات وعید و عذاب را متذکر می‌شویم در واقع این پاسخ، سخن افراد سهل انگار و بی توجه است و ما هم می‌گوییم از الله بترس و از آنچه الله بر تو واجب قرار داده است عمل كن و مغفرت بخواه چون همه به طور کامل واجبات دین را انجام نمی‌دهند.

شیخ ابن عثیمین- «الفاظ و مفاهيم فی میزان الشریعة»ص 10-11[61] بهترين شيوه براي امر به معروف و نهي از منكر 

س: بهترين روش براي امربه ‌معروف و نه